HÄMTAR KRAFT I NATUREN

Hej på er!
Efter en vecka med mycket jobb gillar vi att kasta på oss varma oömma kläder, packa bilen med matsäck bestående av korv, smörgås och kaffe, släppa allt, njuta av naturen och bara vara..Fotoutrustningen var såklart med så några bilder på strömstaren och forsarna fick jag till, trots att det hunnit bli ganska mörkt ute.
Vi höll till vid Gysingeforsarna ett område som verkligen är värt att besöka.
 
 
 
 
Fakta om Gysing
Norrlands sydligaste utpost bjuder på vilda forsar och ett unikt naturarv. Här slutar det uppländska slättlandet och de djupa skogarna tar sin början. Bara några mil norrut reser sig de första bergen. Som ett vitt pärlband ligger det gamla vallonbruket längs med älvstranden.
Ett av Sveriges vackraste bruk ligger längs med Dalälvens forsar. Vattnet virvlar kring de vita byggnaderna sommar som vinter. Isen klarar aldrig av att helt tämja den livliga strömmen. Den djupa skogen skapar en lugn kontrast mot de vilda forsarna. Nationalparken och naturreservatet smyger sig tätt intill de vackra stenhusen.
Inne på bruksområdet är naturen tämjd till en vacker park. Den stora herrgården, uppförd i början av 1800-talet, tronar i mitten. Vit sten möter grönskande växtlighet. I de gamla brukshusen frodas idag nya verksamheter. Hammarslagen har bytts ut mot besökarnas skratt.
I Gysinge behöver du inte välja mellan naturupplevelse, kultur, och god mat. Här finns allt samlat sedan generationer tillbaka. Kombinera gärna en tur i nationalparken med besök i de små butikerna och på någon av Gysinges utställningar.
Området är utnämnt till Biosfärområde av FN-organet Unesco tack vare de höga natur- och kulturvärdena som omringar oss. 
 
 
 
 
Strömstaren är en ganska rund fågel med kort stjärt, grå med svarta fjäderkanter på ryggen. Huvudet och bakhalsen är chokladbruna, medan strupen och bröstet går i vitt. Artens utseende skiftar i olika delar av Europa.
Lever vid strömmande vatten i de flesta svenska landskapen, men den är endast vanlig som häckfågel längs fjällkedjan och i de norra och västra delarna av Dalarna och Värmland. Mycket sällsynt på Öland och Gotland.
  
 
 
 Ha det gott kära ni!
 
Kram G
 
 
#1 / / Ditte:

Vilken trevlig tur ni gjorde! Och tack för ett trevligt tips vad gäller utflyktsmål. Gysinge har jag ännu inte besökt men efter det du skriver och de fins bilderna så får det i vår/sommar bli en tur. Forsbacka tyckte jag väldigt mycket om och har även fått vänner att åka dit.
Jättefina bilder och så bra info om strömstaren. Nu har jag kärt mig nya saker även idag.
Stor kram!

Svar: Hej Ditte!Du måste höra av dig om ni åker till Gysing!
Härligt att du och dina vänner gillar Forsbacka!
Tack för att du tittat in och stor kram!
KreAtiVa GHUGGE

#2 / / Anette:

Njuter av dina bilder.
Den här typen av utflykter gjorde vi ofta hemma i Sverige, särskilt innan barnen flyttade hemifrån. Hela familjen älskar utflykter.

Svar: Härligt att höra!Vi har återupptagit det här med utflykter sen vi fick vuxen son och lite, lite lugnare liv.
Kram
KreAtiVa GHUGGE

#3 / / ToveOlberg:

Så där ja, nu har hon skrivit och fotat;
Moder ghugge natur!
Bara att njuta eller hur?
Strömstare
ingen hare
om denna jag nu fick lära
- kunskap är inte tung att bära
Stor kram o må gott :-)

Svar: Å, så bra orden flödar!Tackar och tar emot!
Kram till poeten
KreAtiVa GHUGGE

#4 / / Karin:

Oj, oj där har jag också stått, vid Gysinge forsarna och bott på herrgården. Men det var på sommaren. Inte en enda mygga det året!!! Men en envis fisktärna som häckade där vid stora bron, och som attackerade oss när vi försökte går över. Och som om det inte räckte, så kommer jag att lägga in en bild på den fisktärnan under temat Fotochallenge efter Rapport ikväll.
Tala om sammanträffande!
Kramar Karin

Svar: Åh, så kul!Det är verkligen vackert i Gysinge!
Vilken "rackans" fisktärna ni råkade ut för.
Tittar in till dig så småningom!
Kram

KreAtiVa GHUGGE