FLUGOR

Dessa förhatliga flugor — till mer nytta än du tror?

DE FLESTA av oss betraktar flugor antingen som en plåga eller som en direkt fara för samhället. Men biologer har upptäckt att flugor, även om de kan vara till besvär, är till mer nytta än vi kanske tror.

Många arter använder mycket av dagen till att besöka blommor — snabbmatställen som erbjuder sina insektskunder både nektar och pollen. En del flugor som kan suga ut näringen ur pollen — ingen ringa bedrift i sig — är beroende av denna högenergiföda för att utveckla sina ägg.

Medan flugorna besöker den ena blomman efter den andra, fastnar klibbiga pollenkorn på deras kropp. En fluga som undersöktes noggrant av biologer hade 1.200 pollenkorn på sin kropp! När mera forskning har gjorts om flugors roll vid pollineringen, har vetenskapsmän upptäckt att en del blommor är beroende av flugor för sin överlevnad.

Tidskriften Natural History beskriver en serie experiment som utförts i Colorado i Nordamerika. Vanliga flugor som liknar husflugor pudrades med starka färger, så att man lätt skulle kunna spåra dem. Efter att ha följt deras dagliga aktivitet var forskarna förvånade över att upptäcka att för en del vilda blommor var flugorna viktigare pollinerare än bin och att de rörde sig inom ett större område än bin.

 

 Hur viktigt är flugornas arbete? En del blommor täcktes över med nät, så att de inte kunde få några besök av insekter. Dessa blommor producerade inga frön alls — i skarp kontrast till de fröbärande i närheten som hade pollinerats av flugor. Även om en del blommor huvudsakligen pollinerades av bin, var det hos andra arter — som vildlin och vilda pelargoner — flugorna som utförde över 90 procent av det här arbetet på vissa nivåer.
 
 
Vilken slutsats drog Carol Kearns och David Inouye, två av forskarna? ”För många vilda blommor i Klippiga bergen är alltså flugorna viktigare än bin, fjärilar och kolibrier. ... Utan dessa insekter, som de flesta finner något motbjudande, skulle många av de vilda blommor som gör det så behagfullt att besöka en alpäng inte få några frön.” Ja, flugor är till nytta!

 

Fakta hämtat från nätet.

 

Själv drar jag slutsatsen att allt i naturen hänger ihop och att vi måste lära oss att förstå detta.

Självklart vill vi inte ha flugor på oss själva och på vår mat för bakterieriskens skull men utrota dom är väl ändå onödigt.

 

Kram G♥

Publicerat i
#1 / / Christer Nilsson:

Jättefina flugbilder! Alla pollinerare är viktiga, det har visat sig att till exempel jordgubbar, äppelträd måste pollineras av flera olika insekter för att ge fullgott resultat, de pollinerar olika delar av blomman. Och alla de andra är också viktiga som du skriver. Flyg fina fluga flyg! ;-)

Svar: Tack Christer! Uppskattar dina mycket kunniga kommentarer! Dom berikar..🙏
Gunnel Holmqvist